Studiegids

nl en

Data Science

De minor geeft een toegankelijke introductie tot de theorie en praktijk van Data Science. Studenten leren de basis van data analyse en patroonherkenning in grote gegevensverzamelingen, het interpreteren en visualiseren van de gevonden informatie, en juridische ontwikkelingen rond ICT en internet.
Gezien het onderwerp verwachten we affiniteit met computers. Hoewel we denken dat het programma interessant is voor een breed spectrum van studenten van de Universiteit zal niet iedereen direct voldoende “hands-on” programmeervaardigheid hebben om de praktijkopdrachten te maken. Het is daarom mogelijk om één van de vakken te vervangen door het vak programmeermethoden. Daarnaast is het mogelijk om een verkort programma van 15 EC te volgen als keuzepakket.
De minor Data Science vervangt de minor Computers and Computing.

Minor (30 EC)

Het volledige minorprogramma bestaat uit de hieronder genoemde vakken en wordt afgesloten met een afrondende theoretische (essay) of praktische opdracht. De kernvakken bestaan uit een theoretisch en een praktisch gedeelte.

Schakelvakken

Studenten die geen programmeerervaring hebben dienen het vak Programmeermethoden, in plaats van Business Intelligence & Process Modelling of in plaats van Databases, te volgen.
Studenten die geen basisvak in statistiek in hun vooropleiding hebben, dienen het vak Toegepaste Statistiek in hun programma op te nemen. Indien Toegepaste Statistiek onderdeel van het programma is, mag van het vak Business Intelligence & Process Modelling of Databases de 3 EC variant gekozen worden.
Er wordt geadviseerd om in ieder geval Data Mining, Kunstmatige intelligentie en Cyberspace & Cyberlaw te doen.

Keuzepakket (15 EC)

Voor studenten die slechts 15 EC keuzeruimte in hun programma hebben, of liever geen praktisch (programmeer)werk willen doen, is er de mogelijkheid om een beperkte variant van de Informaticavakken te volgen, dus zonder practicum. Zij volgen dan Cyberspace & Cyberlaw, en 3 EC variant van Data Mining, Kunstmatige Intelligentie en (naar keuze) Business Intelligence & Process Modelling of Databases. Het is ook een optie om Toegepaste Statistiek te kiezen.

Taal

In principe wordt de minor in het Nederlands aangeboden. Een aantal vakken kan, afhankelijk van de docent, in het Engels gegeven worden.

Toegankelijkheid

De minor is toegankelijk voor derdejaars bachelor studenten met interesse in ‘Data Science’ en computers. Om het exacte programma van de student vast te stellen op basis van ervaring en belangstelling is een intakegesprek met de minor-coördinator verplicht.

De minor wordt verzorgd door de Bacheloropleiding Informatica en valt onder verantwoordelijkheid van de Examencommissie Informatica.
Het vak Cyberspace & Cyberlaw valt onder verantwoordelijkheid van de Examencommissie van de Bachelor Rechtsgeleerdheid. Het vak wordt verzorgd door de Faculteit Rechten en is onderdeel van de minor Internetrecht.

Rooster

minor Data Science

Aanmelding

Aanmelding gaat via USIS, in de periode 1 mei tot en met 15 augustus 2015.
Meer informatie: dr. H.J. Hoogeboom, coördinator minor, dr. H.J. Hoogeboom
Lucia Creveld, onderwijscoördinator, tel.nr. 071-527 3613, Lucia Creveld