Studiegids

nl en

Bestuurskunde: Beleid, Bestuur en Organisatie

Bachelor

Welkom bij het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. De opleiding Bestuurskunde is een internationaal georiënteerde, academische studie die gericht is op de kernvraagstukken van het openbaar bestuur.

Binnen het Instituut Bestuurskunde bieden wij drie bachelortracks aan, namelijk:

In de track Bestuurskunde: Beleid, Bestuur en Organisatie leer je om vanuit verschillende invalshoeken (in het bijzonder recht, sociologie, geschiedenis, filosofie en politicologie) belangrijke actuele maatschappelijke vraagstukken te begrijpen, zoals asielbeleid, lokale politiek, Europese integratie, en terrorismebestrijding. Met BBO word je expert op het gebied van beleid- en besluitvorming: je begrijpt hoe besluitvorming tot stand komt en krijgt inzicht in hoe lastig het is om op papier mooie beleidsplannen goed uit te voeren in de praktijk. Met BBO krijg je een brede, veelzijdige opleiding die jou in staat stelt oplossingen te genereren voor ingewikkelde uitdagingen bij de overheid en in het bedrijfsleven.

Rooster:

Het rooster voor 2024-2025 kun je in augustus vinden onder “links” - hier rechts op dit scherm.

  • BBO 1
  • BBO 2
  • BBO 3
  • Overgangsregelingen
  • Onderwijsorganisatie
  • Arbeidsmarktvoorbereiding
  • Keuzevakken

In het eerste jaar van de afstudeerrichting: Bestuurskunde: Beleid, Bestuur en Organisatie (BBO) wordt een algemeen overzicht van het vakgebied Bestuurskunde behandeld. Hiermee wordt de basis gelegd voor de komende jaren.

Bestuurskunde is een voltijdse studie. Naast de hoorcolleges en werkgroepen moet je zelf aan de slag. Denk hierbij aan lezen, het schrijven van opdrachten en het leren voor tentamens.

Belangrijk om te weten is dat je in dit jaar met het Bindend Studieadvies (BSA) te maken hebt. Je krijgt een positief advies als je aan het eind van dit jaar 45 ECTS of meer hebt gehaald. Haal je minder en zijn er geen erkende bijzondere omstandigheden dan kun je niet verder met deze opleiding.

Tijdens het jaar zijn er een aantal contactmomenten met de studieadviseurs (zoals gesprekken over het BSA). Tussendoor kun je natuurlijk altijd je vragen of problemen bespreken met de studieadviseur.

Vak EC Semester 1 Semester 2
Introductieprogramma Bachelor Bestuurskunde
Mentoraat

Blok 1

Openbaar Bestuur en Bestuurswetenschap 5
Beleids- en besluitvorming 5
Sociologie 5

Blok 2

Publieke Organisaties 5
Inleiding Sociaalwetenschappelijk Onderzoek 5
Economie in hoofdlijnen 5

Blok 3

Publiek Management 5
Statistiek (BSK) 5
Geschiedenis van het Openbaar Bestuur 5

Blok 4

Recht 5
Politicologie 5
BBO I: Integratief Project 'De Responsieve Overheid' 5