Prospectus

nl en

Taal en cultuur van de Indo-Europeanen

Course
2012-2013

Toegangseisen

geen

Beschrijving

Bijna alle talen van Europa en een grote groep talen in Zuidwest en Centraal Azië zijn aan elkaar verwant en vormen de Indo-Europese taalfamilie, dat wil zeggen dat ze allemaal afstammen van één oertaal, die we het Proto-Indo-Europees noemen. Met zo’n 3 miljard sprekers is deze taalfamilie de grootste taalfamilie op aarde. Welke talen horen nou precies bij de Indo-Europese familie? En hoe weten we eigenlijk dat deze talen verwant zijn? Wie heeft dat ooit als eerste bedacht? Hoe kun je zo’n proto-taal reconstrueren en hoe ziet dat Proto-Indo-Europees er dan ongeveer uit? Wat heb je eigenlijk aan zo’n reconstructie? In hoeverre geeft onze kennis van de historische ontwikkelingen van deze talen een inkijk in de prehistorische wereld waarin de sprekers van deze talen leefden? Kunnen we ook de cultuur en leefomgeving van de Proto-Indo-Europeanen reconstrueren? En in hoeverre kun je al deze kennis gebruiken om de moderne Indo-Europese talen beter te begrijpen? In dit college zullen we op zoek gaan naar het antwoord op deze en andere vragen.

Leerdoelen

  • Algemene kennis van de uitkomsten van de vergelijkende Indo-Europese taalwetenschap.

  • Algemene kennis van de externe geschiedenis van de belangrijkste Indo-Europese talen.

  • Eerste kennismaking met enkele taalkundige veranderingen tussen het Proto-Indo-Europees en een aantal van zijn afstammelingen.

  • Algemene kennis van de cultuur en prehistorie van de sprekers van de vroege Indo-Europese talen en het Proto-Indo-Europees.

Rooster

Het rooster zal vanaf 1 juni beschikbaar komen via de website van de opleiding Taalwetenschap

Onderwijsvorm

Hoorcollege (1uur) en werkcollege (1uur)

Toetsing

Schriftelijk tentamen

Blackboard

Nee

Literatuur

Syllabus (te koop bij het Studiepunt)

Aanmelden

Inschrijven voor dit vak via uSis

Aanmelden A la Carte en contractonderwijs

Aanmelden voor A la Carte
Aanmelden voor Contractonderwijs

Contact

Bij de docent