Studiegids

nl en

Gotisch

Vak
2017-2018

Toegangseisen

Geen verdere toegangseisen.

Beschrijving

Inleiding in het Gotisch in historisch-vergelijkend perspectief, dus in vergelijking met de andere Indo-Europese talen. Het Gotisch is de oudste van de Germaanse talen. We kennen het met name uit de Bijbelvertaling van bisschop Wulfila uit de vierde eeuw. Het eerste deel van het college behandelt de klank- en vormleer van het Gotisch en schetst hun ontstaan vanuit de Indo-Europese prototaal. Tijdens de tweede helft van het college wordt een stuk uit de Gotische bijbel gelezen.

Leerdoelen

  • Inzicht in de taalstructuur van het Gotisch

  • Elementaire leesvaardigheid

  • Inbedding van het Gotisch binnen het ruimere kader van het Germaans en het Indo-Europees

Rooster

Taalwetenschap

Onderwijsvorm

Werkcollege

Studiebelasting

5 EC = 140 uur, waarvan 28 college, 67 uur voorbereiden college, 42 uur voorbereiden tentamen, 2 uur tentamen. Geen tussentijdse toets

Toetsing

schriftelijk tentamen

Herkansing: studenten die de cursus niet halen, kunnen het tentamen herkansen.

nabespreking tentamen

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Blackboard

Er is een blackboardcursus aanwezig. Via Blackboard worden studenten op de hoogte gehouden van lopende zaken en ontvangen ze specifieke informatie over onderdelen van de cursus.

Literatuur

De syllabus met de inhoud van de lessen en de bibliografie zal kort voor het begin van de cursus via Blackboard beschikbaar gemaakt worden.

Aanmelden

Inschrijven via uSis is verplicht.

Studenten die niet ingeschreven staan voor de bachelor Taalwetenschap en dit vak willen volgen dienen eerst contact op te nemen met de studiecoördinator, mw. E.A. van Dijk

Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Studeren à la carte willen volgen (zonder tentamen), o.a. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Contact

Onderwijsadministratie van Wijkplaats: osz-oa-wijkplaats@hum.leidenuniv.nl

Studiecoördinator: Else van Dijk