Studiegids

nl en

InnovationLab

Vak
2015-2016

!! Dit vak is een Honours Class en alleen beschikbaar voor studenten van een honours college !!

Let op: Voor dit vak is het van belang dat je zowel Nederlands als Engels kunt spreken en schrijven.

Beschrijving

Creëer een visie en idee voor de gelukkige stad van de toekomst. Dat is de opdracht van het InnovationLab aan 24 honoursstudenten van de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het InnovationLab is opgezet als een wekelijkse open studiosessie in workshop-setting, waarin onderzoekers, studenten en bekende denkers bijeenkomen en slaat een brug tussen studenten, promovendi, professoren en start-ups. Het lab werkt samen met het Delft Institute for Positive Design (www.diopd.org).

Voor de basisbehoeften zoals onderdak, zorg en veiligheid zoeken steden van nu naar collectieve oplossingen. Maar hogere behoeften als waardering, creativiteit en betekenis worden gezien als je eigen verantwoordelijkheid, waarvoor je desgewenst hulp kunt zoeken bij een coach of psycholoog. In het InnovationLab experimenteren we juist met collectieve manieren om geluk in de stad van de toekomst te faciliteren, waarbij we ons baseren op onderzoek uit sociologie, economie, psychologie, techniekfilosofie, (steden)bouwkunde, industrieel ontwerp en transitiemanagement.

In het InnovationLab werk je 12 avonden plenair in een multidisciplinaire groep van 3 of 4 studenten en krijg je lezingen van PhD’s en professoren met verschillende wetenschappelijke achtergronden in onder andere geluk. In het project ga je aan de slag met de nieuwste technieken binnen (gebruikers)onderzoek en creëer je uiteindelijk met je groepje een idee, evenement, activiteit, technisch ontwerp of programma dat het collectief geluk in de stad faciliteert. Tijdens en na afloop van het InnovationLAB zijn er contactmomenten met de gemeente Leiden, Delft en Rotterdam om gezamenlijk kennis te delen en te kijken of de ideeën na afloop van het Lab werkelijkheid kunnen worden.

Ben jij klaar voor deze ultieme multidisciplinaire uitdaging? Beheers je de Nederlandse en Engelse taal? Kijk je graag over je grenzen heen en heb je zin om studenten, vernieuwende start-ups, professoren en PhD’s van andere faculteiten en universiteiten te ontmoeten en samen te werken aan een tastbaar en uitvoerbaar idee voor de gelukkige stad van de toekomst?

Kijk voor meer informatie op www.hpinnovationlab.nl

Periode

Woensdag 18, 25 november, 2, 9, 16 december, 6, 13, 20, 27 januari, 10, 17, 24 februari, 2, 16, 20 maart; 18:00 – 22:00 (zorg zelf voor eten)

Locatie

Centre for Innovation, Campus Den Haag, Schouwburgstraat 2 (3 minuten lopen vanaf Den Haag CS – totale reistijd vanaf Leiden Centraal: 14 minuten)

Vaardigheden en capaciteiten

Discussiëren, presenteren, netwerken, samenwerken, creativiteit, ondernemerschap, kritisch denken, analytisch denken, reflecteren.

Maximaal aantal studenten

24: 8 Universiteit Leiden, 8 TUDelft, 8 Erasmus Universiteit Rotterdam

Blackboard

Blackboard

Registratie

Je kunt je voor deze class registreren van 20 augustus tot 10 september via deze link .

Contact

Ir. R.J. van der Veen