Studiegids

nl en

Planetenstelsels

Vak
2015-2016

Toelatingseis

VWO Wiskunde en Natuurkunde.

Beschrijving

In dit college behandelen we de planeten en manen in ons zonnestelsel, evenals kleinere objecten (asteroiden en kometen) en we gaan aan de slag met exoplaneten, planeten rond andere sterren. We bestuderen in detail de fysische en chemische processen die de eigenschappen van planeten bepalen. Waarom loop je op Mars snel een zonnebrand op en hoe komt het dat Jupiter achtervolgd wordt door planetoiden? Ook kijken we naar de baanbewegingen van planeten en gaan met Kepler en Newton een stapje verder dan in het college Inleiding Astrofysica. We onderzoeken ook de oorsprong van planetenstelsels en proberen te achterhalen hoe uniek ons Eigen zonnestelsel is. Het college bestaat uit zeven hoorcolleges en een reeks werkcolleges die zijn gericht op de toepassing van de collegestof. Bijvoorbeeld het berekenen van planeet banen, het bepalen van massa’s van objecten in de Kuipergordel, en de detectie van exoplaneten. Het merendeel van de werkcolleges bestaat uit computerpraktika, maar we gaan ook aan de slag met gerichte opgaves.

Leerdoelen

Een beter inzicht in de fysische en chemische processen die bepalen hoe ons zonnestelsel eruit ziet en een goede inleiding in het onderzoek naar exo-planeten.

Rooster

Zie BSc roosters.

Onderwijsvorm

Hoor- en werkcolleges.

Toetsing

Schriftelijk tentamen. Zie het Tentamenrooster.

Blackboard

Nee; informatie over het college staat vermeld op de website van de docent onder ‘Teaching’.

Literatuur

Syllabus/handout college; enkele hoofdstukken uit:

  • M. Kutner: Astronomy, A Physical Perspective, Cambridge University Press, 2de editie (2003), (Paperback), ISBN 0-521-52927-14.

Aanmelden

Via uSis.
Meer informatie over hoe je je moet inschrijven voor vakken en tentamens, vind je hier.

Contact

Docent: Prof.dr. Harald Linnartz
Assistenten: Vincent Kofman, MSc / Jens Hoeijmakers, MSc

Opmerkingen

Geen.