Studiegids

nl en

Indiase filosofie

Vak
2013-2014

Toegangseisen

Dit vak is alleen voor studenten Wereldgodsdiensten, specialisatie Hindoeïsme.

Beschrijving

In de afgelopen jaren, zijn filosofen begonnen de verfijning en rijkdom van de filosofische literatuur van het oude en klassieke India opnieuw te beoordelen en te waarderen. De analytische technieken van de moderne filosofie worden gebruikt om de teksten op frisse en originele manieren te interpreteren.
De Indiase filosofie begint in de oudheid rondom 1500 BCE en beslaat in feite de gehele periode van de Indiase cultuurgeschiedenis, zoals vastgelegd in haar indrukwekkende literatuur in het Sanskriet, beginnend met de speculaties in de Veda’s, de oudste geschriften van de hindoes, tot de moderne denkers van de twintigste eeuw en alles wat daartussen valt. De Indiase denkers hebben zich, evenals hun westerse vakgenoten, gebogen over min of meer dezelfde vragen als bv. de zin van het bestaan, het wezen van de ziel en god, hun relaties onderling alsook tot de vergankelijke wereld (samsara), kennis, inzicht, verlossing (moksha, mukti), ruimte, tijd, etc.

Leerdoelen

Na afronding van de cursus heeft de student een overzicht van en inzicht in de belangrijkste Indiase filosofische doctrines, scholen, alsook de ontwikkelingen die deze hebben doorgemaakt sinds hun ontstaan. De student is in staat de belangrijkste scholen, methoden, concepten en technieken van de filosofische tradities in de juiste historische context te plaatsen.

Rooster

Rooster

Onderwijsvorm

  • Werkcollege

  • Zelfstandige literatuurstudie

Toetsing

  • Twee tussentijdse papers van 2000 woorden, onderwerp in overleg met de docent

  • Schriftelijke eindtoets, indien minder dan 6 studenten mondeling.

Blackboard

Ja

Literatuur

Wordt nader bekend gemaakt.

Aanmelden

Contact opnemen met prof dr A.F. de Jong