Studiegids

nl en

Wereldcinema A

Vak
2013-2014

Toegangseisen

-

Beschrijving

Is de filmtaal universeel, zoals sommige filmcritici beweren? Of bestaan er cruciale culturele verschillen in de manier waarop filmische middelen gebruikt worden om verhalen te vertellen? Hoe begrijpen we deze verschillen? Wat is een ‘nationale’ cinema, en welke films zijn “typerend” voor een nationale filmtraditie?
In een reeks hoorcolleges bespreken we de cinema uit dertien verschillende regio’s. Elk college geeft zowel een globaal overzicht van de betreffende filmtraditie, en richt zich tevens op één film. Deze zal na het college vertoond zal worden. De colleges worden gegeven door verschillende Leidse specialisten op het gebied van de filmtradities van de betreffende landen. Aan de orde komen (onder voorbehoud) de Franse, Russische, Duitse, Italiaanse, Japanse, Spaanse, Mexicaanse, Braziliaanse, Afrikaanse en Iraanse cinema.

Deze cursus kan zowel los van, als in combinatie gevolgd worden met “Wereldcinema B” dat najaar 2014-2015 geven wordt. Hierin staan onder andere de Britse, Nederlandse, Deense, Poolse, Griekse, Turkse, Marokkaanse, Chinese, en Indiase cinema centraal.

Leerdoelen

Na afloop van de cursus heeft de student:

  • een globaal overzicht van verschillende nationale cinema’s;

  • inzicht in de verschillende manieren waarop de concepten “wereldcinema” en “nationale cinema” (soms ten opzichte van “Hollywood”) worden gedefinieerd;

  • kennis van en inzicht in de verschillende manieren waarop de verschillende nationale cinema’s zich verhouden tot het lokale, nationale, politieke-economisch, sociaal-culturele en artistieke klimaat waaruit zij voortkomen.

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoorcollege

Toetsing

Schriftelijk tentamen (100%).

Blackboard

Blackboard wordt gebruikt voor mededelingen, het ter beschikking stellen van literatuur en/of ander studiemateriaal, voor safe-assign, en waar van toepassing voor wekelijkse lees- en schrijfopdrachten, discussiefora, peerfeedback, en het stellen van tussentijdse vragen aan docent en/of medestudenten.

Literatuur

  • Geoffrey Nowell-Smith ed., The Oxford History of World Cinema. Oxford: Oxford University Press, 1996.

  • Artikelen via Blackboard.

Aanmelden

Via uSis

Informatie en inschrijving voor keuzevakken kun je hier.

Studeer je aan een andere universiteit en wil je inschrijven voor keuzevakken bij Film- en Literatuurwetenschap te Leiden, dan kun je dat doen met behulp van het Formulier Gaststudent. Niet-Leidse studenten kunnen meer informatie over keuzevakken inwinnen bij het Studiepunt.

Aanmelding voor A la carte en contractonderwijs

A la Carte.
Contractonderwijs.

Contact

Dhr. dr. Y. Horsman

Opmerkingen

Voor meer informatie, zie ook de eigen website van de opleiding Film- en literatuurwetenschap