Studiegids

nl en

Excursiewerkgroep: Berlijn

Vak
2010-2011

Toegangseisen

Zie studiegids en examenreglement

Beschrijving

Berlijn biedt kunsthistorici een schat aan oude, moderne en contemporaine beeldende kunst, aan architectuur en aan kunstnijverheid en industriële vormgeving. De afgelopen twintig jaar heeft de hereniging van voormalig oost en west Berlijn een nieuw en prestigieus aanzicht gegeven aan deze metropool. Oude gebouwen en musea werden gerestaureerd en collecties opnieuw toegankelijk gemaakt. Verschillende musea bezitten topstukken op het gebied van de beeldende kunst, de kunstnijverheid en de industriële vormgeving uit vele landen en culturen, en toonaangevende galeries exposeren hedendaagse kunst. Tijdens de excursie wordt ook een dagtocht gemaakt naar Dessau om het gerestaureerde Bauhaus-complex te bekijken. In Potsdam wordt Sanssouci bezocht, het achttiende-eeuwse zomerpaleis van koning Frederik de Grote van Pruisen.

Leerdoelen

De studenten leren zich zelfstandig te verdiepen in een onderwerp dat is gerelateerd aan het excursiedoel in een kunstvorm naar keuze (architectuur, beeldende kunst, kunstnijverheid). Zij leren anticiperen op het analyseren van dit onderwerp in museale en monumentale omgeving van het excursiedoel, en in de confrontatie met de analyse van een veelheid aan kunstvormen. Zij ervaren tijdens de excursie objecten van studie die het terrein uitmaken van de kunstgeschiedenis in de volle breedte. En zij leren een eigen onderzoek mondeling te presenteren, zowel tijdens de werkgroep als tijdens de excursie, en schriftelijk te presenteren op een wetenschappelijk niveau.

Rooster

BA3 rooster deeltijd 2010-2011
De excursie zal plaatsvinden van 9 tot en met 16 mei 2011

Onderwijsvorm

Keuze uit:

  • Enkele hoorcolleges, werkcolleges, excursie

Toetsing

  • klein schriftelijk tentamen met enkele essayvragen (25 procent), referaten en werkstuk (samen 75 procent), deelname (afronding cijfer).

Blackboard

Actuele informatie, rooster, collegemateriaal, etc

Literatuur

  • Heller, Reinhold, Confronting Identities in German Art. Myths, Reactions, Reflections, Chicago: The University of Chicago Press, 2002.

  • Ward, Janet, Weimar Surfaces. Urban Visual Culture in 1920s Germany, Berkeley: The University of California Press, 2001

Contact

Tineke de Ruiter of secrkg@hum.leidenuniv.nl

Opmerkingen

Let op ook toegangelijk voor Optional course, met uitsluiting van excursiedeelname zelf. Alleen colleges mogen gevolgd worden.